İnsanlara temas yoluyla bulaşan grip ve her mevsim geçişinde tekrarlayan gribal enfeksiyonlara yakalanmaktan korunmanın en kesin çözümlerinden biri aşı yaptırmaktır. Aşı, vücudu hastalıklardan koruyarak bağışıklık sitemini büyük oranda güçlendirir. Aşının birçok çeşidi bulunur ve tüm aşılar vücudu korumak ve vücutta oluşabilecek hastalıkları önlemek amacıyla insanlara yapılır.
Aşı bebeklik döneminden yetişkinlik dönemine kadar tüm bireylere farklı zamanlarda ve hayatlarında en az bir kez de olsa yapılmıştır. Bebeklik dönemi aşıları tüm bebeklere belirli bir yaşa gelene kadar düzenli aralıklarla yapılan aşılardır. Bu aşılar aşı takip çizelgesi ile Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli bir şekilde takip ve kontrol edilmektedir.
İçerikler
Aşının Önemi ve Vücuda Etkisi
Aşı yaptıracak olan bireyler ilk olarak aşı vücutta ne işe yarar sorusunun cevabını bulmak ister. Birçok insan birtakım nedenlerden dolayı aşı yaptırmak istemez ve aşı yaptırmaya karşı çıkar. Bunun aksine birçok insan da aşının vücuttaki koruyuculuğuna inanır ve düzenli olarak aşılarını yaptırır. Aşılar canlı aşılar ve ölü aşılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Canlı aşılar, hastalığı oluşturan bakterilerin laboratuvarlarda zayıflatılmasıyla üretilmektedir. Bu aşılar bağışıklık sistemi zayıf olan bireylere yapılmaz. BCG, OPA, su çiçeği ve KKK canlı aşılara örnektir. Mikroorganizmanın öldürülmüş halini içeren aşılar ise ölü aşı adını alır. Hepatit A ve İnaktive bu aşılara örnektir.
Aşının Hastalıklara Karşı Koruma Süresi Ne Kadardır?
Önemli aşılar ve birçok aşı iyi bir sonuç alınabilmesi için genellikle çift doz halinde yapılır. Yapılacak olan doz miktarı bittiği zaman aşının koruma süresi de aşıyla doğru orantılı olarak uzun bir müddet devam etmektedir. Aşı vücutta ne işe yarar diye geniş çaplı bir şekilde araştırma yapan kişiler, ilk olarak aşı çeşitlerini araştırır.
Daha sonra aşının koruma süresi ve ne zaman yapılması gerektiği de sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Aşılar birkaç istisna kişiler dışında Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen yerlerde yapılmaktadır. Aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebelerin takibinde aşı çizelgesi oluşturulur ve hastaya sunulur.
Aşı Kimlere Yapılmaz ve Yan Etkileri Nelerdir?
Herhangi bir şeye alerjik reaksiyon gösteren bireylere genellikle aşılama yapılmaz. Yapıldığı takdirde vücutta kalp krizi ve şok etkisi gibi belirtiler gösterebilir. Bu nedenden dolayı hastaya farklı tedavi yöntemleri sunulmaktadır. Bununla birlikte bağışıklık sistemi çok zayıf olan kişiler de canlı aşıların yapılmadığı kişiler arasında yer almaktadır. Yumurtaya alerjisi olan kişiler ve 6 aydan küçük olan bebeklere de grip aşısı uygulanmaz.
Hamileliğinde ilk 3 ayı yaşayan kişiler de grip aşısı olmamalıdır. Bunların dışında kalan tüm insanlar grip aşısı yapabilir. Aşının yapıldığı yerde oluşan şişlik, kızarıklık ağrı ve ateş aşının geçici olan yan etkileri arasında yer almaktadır. Aşı vücutta ne işe yarar konusunu araştıran kişilerin bunları da öğrenmesinde yarar vardır.