Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişlerin sağlığı ve bakımının önemi, herkes tarafından bilinen hijyen kuralları arasında yer almaktadır. Ancak çoğu kişi tarafından göz ardı edilen diş etlerinin sağlığı da bir o kadar önemlidir. Diş eti çekilmesi, ağız sağlığının bu bölümünde en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Diş kökünü saran et dokusunun çekilmesi, diş kökünün görünmemesi gereken kısımlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Diş ve ağız yapısına bağlı olarak değişmekle birlikte, diş eti çekilmesi, dişler arası boşlukların ortaya çıkmasına neden olabilir. Diş eti çekilmesi sadece estetik açıdan karşılaşılan kötü bir görünümden ciddi sorunlara yol açabilen bir sağlık problemine dönüşebilmektedir. Bu dönüşümün önüne geçilmesi için diş eti çekilmesi sorunu ile karşılaşıldığında uygulanması gereken tedaviler bulunmaktadır.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Tıbbi terimi gingiva olan diş eti, dişin dışarıdan görünmeyen kısımlarını sarmaktadır. Açık pempe renkli bu doku, her dişi sararak kavramaktadır. Pembe rengini, içerisinden geçen kan damarlarından almaktadır. İnce çaplı bu kan damarları, diş eti dokusunun beslenmesini sağlamaktadır. Her açıdan dişin ve diş köklerinin korumasını sağlayan doku, alt ve üst çene kemiğine sabitlenmiş haldedir.

Diş eti çekilmesi, çok farklı yaş gruplarından bireylerde görülebilen oldukça yaygın bir problem niteliğindedir. Diş eti çekilmesi hızı, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu çekilme hızı, diş eti bakımının yanı sıra genetik nedenlerden de kaynaklanmaktadır. Yavaş bir hızda diş eti çekilmesi gerçekleşirken bunun fark edilmesi uzun sürebilir. İlk olarak diş eti dokusu renginde farklılıklar ve ufak estetik sıkıntılar olarak kendini gösterebilir. Bu sağlık probleminin olabilecek en hızlı şekilde tespit edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü ilerleyen zamanlarda estetik bir rahatsızlıktan çok daha büyük sorunlara yol açacaktır.

Diş eti çekilmesi sonucu oluşan boşluklar, bakteriler gibi zararlı mikroorganizmaların dolması için bir alan yaratacaktır. Ağız ortamı hem besin maddeleri hem de pH (asit dengesi) açısından bu zararlı mikroorganizmaların üremesi için ideal koşulları sağlamaktadır. Boşluklu yapı da üremeleri için gerekli alanı verdiğinde bu durumun ciddi sonuçları görülmeye başlanır. Tedavinin gecikmesi durumunda hem dişlerde hem de dokuda hasarlar görülmeye başlar. İlerleyen zamanlarda diş kaybı gibi sonuçlar bile doğrulabilir.

Diş çekilmesine neden olan çok farklı durumlar bulunmaktadır. Bu sorunun çözümü için altta yatan nedenin belirlenmesi oldukça önemlidir. Günümüzde, diş eti çekilmesinin en sık nedenlerinden birisi, yetersiz ağız hijyeni olarak belirlenmiştir. Diş fırçalama işlemini gündelik olarak gerçekleştirmesi gereken sıklıkta yapmayan bireyler, diş eti çekilmesi de dahil olmak üzere birçok ağız sağlık problemi ile karşılaşmaktadır. Diş taşı olarak da bilinen tartarlar, yetersiz ağız bakımı sonucunda oluşan sert yapılı maddelerdir. Diş hekimleri tarafından temizlenebilen bu maddeler, diş eti çekilmesini hızlandıran bir etken olarak görülebilir.

Diş fırçalamanın seyrek yapılması kadar yanlış yapılması da diş eti sorunlarına yol açmaktadır. Gereksiz bir sertlikte fırça kullanımı hem diş minesi hem de diş eti üzerinde hasar yaratacaktır.

Diş eti sorunlarının sık görülen nedenlerinden bir diğeri, sigara kullanımıdır. Sigara ve tütün ürünleri, oldukça toksik maddelerin sürekli olarak dişlere ve diş etine temas etmesine neden olmaktadır. Bu durum da uzun süreli kullanım sonucu diş eti çekilmesi ile sonuçlanabilir.

Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı

Diş eti çekilmesinin görüldüğü her durumda ameliyat gerekli değildir. Bu sağlık sorunu erken tespit edildiğinde hafif bir tedavi süreci ile atlatılabilir. Diş hekimine belirtiler ilk ortaya çıktığı anlarda başvurursanız, enfekte olmuş bölgenin temizliği gerçekleştirilir. Diş arkalarında oluşmuş taşlar ve diş eti çekilmesine neden olabilecek farklı etkenlerin temizliği yapıldığında mikroorganizmalardan arındırılmış olur. Ağız içerisinde yayılmış zararlı mikroorganizmaların yayılma miktarına bağlı olarak bu temizlik sonrası antibiyotik kullanımı gerekebilir. Hafif tedavide bu temizlik gerçekleştiğinde, diş eti kendi kendini onarabilecektir.

Tedavi için erkenden başvurmak ve ameliyat gerektirecek ciddi sorunlar oluşmadan diş eti çekilmesini tespit etmek oldukça önemlidir. Bu teptin gerçekleştirilmesi için dikkat edebileceğiniz birkaç nokta bulunmaktadır. İlk görülen belirtiler diş hassasiyeti ve hafif kanamalardır. Bu kanamaların, diş etlerindeki en ufak zorlamalarda bile görülmeye başlaması mümkündür. Diş fırçalarken veya yemek yerken diş etinde küçük çaplı kanamalar oluşabilir. Diş eti kanamaların hiçbir zorlama olmadan görülmeye başlaması, diş eti çekilmesinin ilerlediği anlamına gelebilir. Diş etinin hattı gerileyeceğinden dişlerin uzunluğunun normalden daha fazla görülmesi mümkündür. Bu durum da hemen diş hekimine başvurmanızı gerektiren bir belirti niteliğindedir. Diş etinde bölgesel veya genel olarak görülen kızarıklık, şişlik gibi sorunlar, diş eti çekilmesi sonucu enfekte olmuş bir dokuya işaret edebilir.

Yukarıda sıralanan belirtiler ile karşılaştığınızda diş hekiminize başvurarak hafif bir tedavi süreci ile bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Eğer belirtiler, beklenmeyecek bir hızda ilerler veya diş hekimine başvurmakta gecikir iseniz, tedavi için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyat, lokal anestezi ile yapılan bir greft işlemidir. Greft, başka bir yerdeki dokunun hasarlı noktaya taşınması ile düzeltilmesidir. Diş eti çekilmesi durumunda, damaktan diş etine taşınma yapılabilir.

Diş Eti Çekilmesi Bitkisel Tedavi

Diş eti çekilmesi, çok küçük ölçeklerde bölgesel olarak görülüyor ise, farklı bitkisel tedaviler ile bu sorun giderilebilir. Görülen belirtiler ciddi boyutta ise diş hekimine başvurulması oldukça önemlidir. Ufak çaplı belirtilerde ise, yeşil çay ve/ veya aleo vera içeren bir bitkisel tedavi denenebilir. Özellikle diş eti çekilmesine neden olan sorun biliniyor ise (sigara kullanımı, kısa süreli stres vs.) ve bu sorun ortadan kaldırıldı ise, bitkisel tedaviden destek alınabilir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?

Diş eti çekilmesi sorunu, tespit edildiği anda gerekli tedavi süreci başlatılarak düzelir. Diş hekimlerine hemen başvurularak hafif bir tedavi süreci veya ameliyat gerçekleştirilmelidir. Diş eti dokusunda bu hasara neden olan etkenlerin mümkünse yaşamdan uzaklaştırılması da önerilmektedir. Sigara içiminin bırakılması, ağız hijyenin düzene bindirilmesi ve doğru şekilde yapılması, iyileşme sürecine yardımcı olacaktır.

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri

Diş eti çekilmesinin sigara kullanımı ve eksik/ yanlış ağız hijyeni bakımı gibi sıklıkla görülen nedenleri bulunmaktadır. Bunlara oranla daha az görülen, ancak diş eti çekilmesi ile sonuçlanabilen farklı durumlar da bulunmaktadır. Dönemsel hormonal değişiklikler, bu nedenlerden birisidir. Yaşamın farklı dönemlerinde hormonlarda doğal veya dış etkenlere bağlı dalgalanmalar yaşanır. Bunlara en basit örnekler, ergenlik dönemi ve hamilelik dönemleridir. Bu dalgalanmalar, diş eti sorunlarında bir rol oynayabilmektedir.

Stres veya alışkanlık nedeni ile diş gıcırdatma, sıkma, diş eti çekilmesi ile sonuçlanabilen bir başka durumdur. Diş üzerine uygulanan bu aşırı baskı hem diş dokusunda hem de diş etlerinde hasar yaratmaktadır.

Genetik etkenler nedeni ile diş eti çekilmesi görünümü, önüne geçilmeyecek sorunlardan birisidir. Bazı bireyler genetik etkenleri nedeniyle diş eti çekilmesine yatkınlık göstermektedir. Bu kişilerin ağız sağlığına ve bakımına ekstra özen göstermesi önerilmektedir.

Diş eti enfeksiyonları geçirmiş bireylerin, bu sorunla birlikte diş eti çekilmesiyle karşılaşması da muhtemeldir. Diş eti çekilmesi ve enfeksiyonları, genellikle birlikte görülen ve birbirlerine sebep olan sağlık problemleridir.

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.