Kortikal kistleri, böbreklerde oluşan sıvı keseleridir. Genellikle “basit” kistler olarak karakterize edilirler. Yani ince bir duvarları vardır ve su benzeri sıvılar içerirler. Kortikal kistleri, insanlar yaşlandıkça oldukça yaygın hale gelir. Genellikle semptomlara veya zarara neden olmaz.
Kortikal kistleri, nadiren semptomlara neden oldukları için, genellikle başka nedenlerle yapılan testler sırasında fark edilir. Bazı böbrek kistleri daha karmaşık görünebilir ve daha kalın bir duvara sahip olabilir veya sıvı yerine katı malzeme içerebilir. Doktorunuz, zor tespit edilen böbrek kistlerini izlemek ve iyi huylu kistleri kanserden ayırt etmek için muhtemelen ek görüntüleme testleri isteyecektir. Bu testler, abdominal veya pelvik ultrason, abdominal ve pelvik BT veya vücut MRI’sını içerebilir. Kortikal kistleri genellikle semptomlara neden olmadıkça veya böbrek fonksiyonuna zarar vermedikçe tedavi gerektirmez. Tedavi gerekiyorsa, doktorunuz kisti boşaltmak için skleroterapi veya ameliyat kullanabilir ve nüksünü önlemek için adımlar atabilir.
İçerikler
Kortikal (Böbrek) Kistleri Nelerdir?
Böbrek (kortikal) kistleri, yukarıda da bahsettiğimiz gibi böbreklerde oluşan sıvı keseleridir. Bu kist türü yaşlılarda oldukça yaygındır ve tipik olarak herhangi bir belirti veya zarara neden olmazlar.
Nadir durumlarda, kortikal kistleri enfeksiyon, kanama veya genişleme nedeniyle tedavi gerektirebilir. Kortikal kisti komplikasyonları ortaya çıktığında, aşağıdaki semptomlar görülebilir:
- Ateş
- Kaburgalar ve pelvis arasında ağrı veya hassasiyet
- Üst karın ağrısı
- İdrar alışkanlıklarındaki değişiklikler
- İdrarda kan
Yaş önemli bir risk faktörü olmasına rağmen, böbrek kistlerinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. 70 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık üçte birinde en az bir basit kortikal kist görülür. Özellikle yaş ilerledikçe her böbrekte birden fazla basit kist olması normal karşılanıyor.
Birkaç basit kortikal (böbrek) kistine sahip olmak, polikistik böbrek hastalığı (PKD) nedeniyle böbreklerde birçok kiste sahip olmaktan farklıdır. PKD, böbrek fonksiyonunu bozabilen kist kümeleriyle karakterize genetik bir bozukluktur.
Böbrek (Kortikal) Kistleri Nasıl Teşhis Edilir ve Değerlendirilir?
Çok fazla semptoma neden olmayan böbrek kistleri; genellikle farklı testler yapılırken anlaşılır. Herhangi bir semptomu olmayan kişiler ise çoğu zaman bu kisti çok geç fark edebilirler. Bununla birlikte, bazı böbrek (kortikal) kistleri, olağan basit böbrek kistinden daha karmaşık görünmektedir. Bu karmaşık böbrek kistleri, sıvı yerine daha kalın bir duvara veya iç kısımda katı malzemeye sahip olabilir. Karmaşık böbrek kistleri keşfedildikten sonra, onları izlemek ve iyi huylu kistleri kanserden ayırmak için ek testler yapılabilir.
Böbrek Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek kistleri, semptomlara neden olmadıkça veya böbrek fonksiyonuna zarar vermedikçe genellikle tedavi gerektirmez. Eğer tedavi gerekiyorsa, tedavi seçenekleri şunlardır:
Skleroterapi: Perkütan alkol ablasyonu olarak da bilinen skleroterapi, ultrason kılavuzluğunda deriden ve kiste uzun bir iğnenin sokulmasını içerir. Doktor kisti boşaltacak ve dokunun sertleşmesine, küçülmesini sağlar. Ardından da tekrarlama olasılığını azaltan alkol bazlı bir solüsyonla dolduracaktır. İşlem genellikle lokal anestezi ile ayakta tedavi yapılır.
Cerrahi: Daha büyük kistler için, cerrah küçük bir kesi atıp, laparoskop ile kiste ulaşacaktır. Cerrah daha sonra kisti boşaltacak ve dış tabakasını yakacak veya kesecektir. Laparoskopik operasyonu ise genel anestezi gerektirir.