Şeker hastalığı, günümüz hastalıkları arasında en çok yaygın olan hastalıklardan bir tanesidir. Gerek beslenme nedenlerinden gerekse de günlük yaşamınızda çeşitli sinir ve streslerden dolayı bir takım hastalıklar meydana gelebilir. Şeker hastalığı da stres ve sıkıntının ardından ortaya çıkan hastalık türden bir tanesidir. Sizlere şeker hastalığı tanısı konduktan sonra şekerinizin ilerlememesi ve normal düzeyde ilerleyebilmesi için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde şeker hastalığının farklı hastalıkların oluşturmasına sebep olabilirsiniz. Şeker hastalarının beslenme şekilleri şu şekilde olmalıdır;
İçerikler
Kan Şekeri Kontrol Altında Olmalı
Her ne kadar şeker hastaları için verilen ilaçlar olsa da bu ilaçlar tedavinin %50’lik kısmını oluşturuyor. Geri kalan %50 kısmını ise sizler beslenme yoluyla alabilirsiniz. Yağ dengesinin ve kan şekerinin denge de tutulması için çok yağlı olan gıdalardan uzak durulmalı ve çok geç saatlerde yemek yememelidir.
Günde 3 Öğün Mutlaka Tüketilmeli
Şeker hastaları günlük sabah öğle ve akşam olmak üzere tüm besinlerini eksiksiz bir şekilde tüketmeli ve vücudun ihtiyacı olan besinleri almalıdır. Aynı zamanda 3 öğünde ara öğün tüketerek şekerini dengede tutmalıdır. Günlük beslenmesinde sindirimi daha zor olan besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Örnek olarak gösterilecek olur ise kuru baklagil, sebze, tahıllı besinler ve bulgur gibi besinleri tüketmesinde yarar vardır.
Yağın Miktarına Dikkat Edilmeli
Şeker hastalığında en çok yaşanan riskli hastalıklardan bir tanesi koroner kalp hastalığıdır. Bu risk diğer insanlara göre şeker hastalığı olan insanlarda daha fazladır. Özellikle yağlı besinler tüketmek bu hastalığı tetikler. Tereyağı ve margarin gibi sıklıkla tüketilen bu besinlerden mutlaka uzak durulmalıdır. Zeytinyağı, sıvıyağ gibi besinlerin dozu ayarlanarak kullanılabilir. Bir diğer tüketilmesi gereken besinlerden bir tanesi de beyaz ettir. Kırmızı et her ne kadar faydalı olan ürünlerden bir tanesi olsa da şeker hastaları için önerilmeyen bir besindir. Kırmızı et yiyorsanız da etin mutlaka yağsız olması gerekir. Sakatat gibi yağ oranları yüksek olan besinlere de veda edilerek hiç tüketilmemesi uzmanlar tarafından önerilir.
Bol Sebze, Meyve, Tahıllı Gıdaları Hayatınıza Alın
Şeker hastaları için doktorlar tarafından da önerilen sebze ve meyveler mutlaka düzenli olarak tüketilmelidir. Sebze ve meyveler arasında ise E vitamini, C vitamini, B vitamini gibi vitaminleri zengin olan gıdalar tercih edilmelidir. Sebze ve meyvelerin de taze olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda kolesterol ve şeker hastaları yumurtayı haftada en az 2 defa tüketmelidir.
Su İçmeye Özen Gösterin
Gerek sağlıklı insanların gerekse de şeker hastalığı için günde en az 2,5 Litre su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Vücudun günlük su ihtiyacını 2,5 Litre su karşılar. Sizlerde hem sağlığınız hem de kendiniz için vücudun ihtiyacı olan bu suyu düzenli olarak tüketmenizde fayda vardır.
Az Az Ama Çok Sık Yiyin
Düzenli bir beslenme programı oluşturmadığınız zaman günün belirli bir saatinde şekeriniz yükselebilir ya da düşebilir. Ancak sizler günlük 6 öğün 3’ü sabah, öğle ve akşam yemeği, 3’ü ara atıştırmalıklar olmak üzere planlama yaptığınız zaman şekeriniz her gün normal seyrinde devam eder. Aynı zamanda doktor kontrollerinizi de ihmal etmeden her ay mutlaka bir kontrole giderek ve doktorunuzun da verdiği beslenme programına uyarak daha sağlıklı bir yaşamı kendinize armağan edebilirsiniz.